Ahir de vesprada, a l’edat de 82 anys, ens deixava Manuel Casesnoves Soldevila (Xàtiva, 1929), primer alcalde democràtic de la ciutat, farmacèutic de professió, cristià progressista i persona de grans conviccions democràtiques i valencianistes. Militant en els anys 60 del PSV, i del PSPV-PSOE en els 70, durant el franquisme arribà a ser regidor escollit pel terç familiar. El seu lema: “Nosaltres donem la cara”. El 1979 arriba a l’alcaldia encapçalant la candidatura del PSPV-PSOE. Estigué una legislatura, fins el 1983, en un context difícil de gestió entrebancada per l’herència franquista. A les següents eleccions no es presenta.

Anys després, el 1995, el partit tracta d’explotar el seu prestigi a la ciutat per impedir la previsible progressió d’Alfonso Rus a l’alcaldia. Una campanya desigual que Casesnoves, a qui els anys ja li pesen, es pren com una carrera ciclista de fons. Així ho explica en un míting. I malgrat l’esforç personal i de donar la cara de nou, el PP es fa amb el poder. Fins ara. Ningú al seu partit li podia reprotxar res, ben al contrari. Ja no era el seu temps polític.

Tot i retirar-se de la política, Casesnoves manté una constant activitat pública, sobretot de suport a les activitats culturals i cíviques que tenen a veure amb la recuperació lingüística o patrimonial, col·laborant amb l’associació Amics de la Costera o la campanya Salvem el Puig entre d’altres. Pràcticament fins el final. En cada conferència, en cada presentació de llibre, per modesta que fóra, per desconegut que fóra l’autor o l’autora, s’aplegava a escoltar, podies detectar la seua rotunda i afable anatomia entre el públic. De les que jo organitzava trobe no en va faltar a cap. “Gràcies per vindre, Manolo”, li deia, i l’ex alcalde arronsava les espatlles com dient que no hi havia de què, que ben a gust.

El dia 17 d’octubre va ser el seu darrer acte públic, descobrint la placa en la Plaça del Mercat dedicat al diputat Joaquín Lorenzo Villanueva, responsable de la restitució del nom de Xàtiva a les Corts de Cádiz, el 1811. Personatges ambdós units per aquell fil, perquè després de l’extensió del nom castellanitzat de “Játiva” al segle XX, Casesnoves va recuperar el topònim autòcton via decret, una de les seues mesures com alcalde. La història de la ciutat caminarà ja indefectiblement lligada a la de Casesnoves.

Però ja no el tornarem a veure en un acte perquè el seu cor ha decidit aturar el rellotge. Deixa la seua família i els seus amics devastats pel dolor i el desconsol de la pèrdua (una forta abraçada i el nostre condol des d’ací), però també una petja inesborrable, privilegi de molts pocs. Adéu, alcalde.

Foto: Campanya electoral del 1995, penjant un dels seus cartells.