Remenant papers, fa uns dies, vaig trobar unes quantes fotos velles. En una d’elles, de principis dels 90, o així, apareix el somrient equip sub-21 del Club Bàsquet Xàtiva que jo entrenava. És un dir. No tenia llicència d’entrenador, sinó de delegat, però atés que els recursos humans del club eren modestos, em reciclaren després d’una etapa com a portaveu de premsa –el meu primer contacte periodístic fou a Antena 3 i Noticias-7– i una gens gloriosa trajectòria com a jugador de les categories inferiors. Sempre m’havia agradat el bàsquet. Però amb una alçada a mig camí entre Frodo i Álvaro Vitali, allò recomanable era la pràctica del futbol, esport on vaig desplegar unes acceptables condicions físiques –em dedicava a solcar la banda dreta sense miraments– i una evident imperícia tècnica.

Els camins del Senyor. Els meus amics de colla jugaven a bàsquet, quasi tots. I els dies que no tenia partit de futbol els acompanyava per fer-los d’espàrring a les patxangues. Tot i haver començat tard, la pilota grossa fou més considerada amb mi que la de futbol. I tancada (en benefici de l’esport), la meua etapa futbolística, em vaig entestar a provar sort amb la cistella. No és que tinguera talent. És que, malgrat les evidències, podia ser molt cabota. En acabar la pretemporada, Rafa Prats em va fer fitxa. Un acte de caritat. Perquè, tret de catàstrofes, la meua participació s’acabava en l’escalfament. La meua primera cistella es celebrà com un ascens.

D’entrenador vaig fer el que vaig poder. Teníem un equip interessant. Aquella temporada anà bé, al principi sobretot. Però després hi hagué baixes, gent que estudiava…. En Moixent, un dia, jugaren cinc tot el partit. Perdérem, és clar. Per a mi era estressant, no sols per reunir gent suficient per jugar: amb els diners dels patrocinadors, que s’anaven recaptant, havia de pagar els àrbitres. I ens desplaçàvem en cotxes particulars. L’experiència no degué ser totalment desastrosa perquè ho trobe a faltar de vegades i els meus jugadors (alguns, almenys) encara se’n recorden. Si haguera tingut més temps, m’haguera agradat traure’m el títol i tirar una mà al club. Tot no pot ser. Haguera necessitat viure un parell de vides més. Això sí: vaig jugar a l’street basketball, a València, fins que el cos, fa uns anys, va claudicar. Un virus difícil de matar.

(Publicat a l’edició comarcal del diari Levante-EMV, 15-05-2012, amb el títol “Memòries esportives”)

Foto: De peu, Xavier Aliaga, David Llobregat, Juan Iniesta, José Lluch i Quique Fuentes. Baix, Salva Díez, Aurelio Llopis i Richard Prats.