Aquest diumenge, dia 23 de maig, trobareu als quioscos la novel·la breu La mirada del Neandertal, una història al voltant de la Cova Negra que barreja realitat i ficció. La publicació està inserida en la campanya “Llegir en valencià, monuments emblemàtics”, de la Fundació Bromera, que inclou onze títols sobre espais simbòlics del nostre territori.

De primeres, quan la Fundació Bromera em va proposar fer una obra per a la campanya, barallàrem alguns monuments de Xàtiva dels que podríem considerar emblemàtics però no especialment coneguts. Finalment, per qüestions narratives, vaig optar per la Cova Negra. La raó principal era la possibilitat de fer un relat creuant història contemporània i un relat ubicat fa milers d’anys. Fent un joc entre realitat i ficció que s’ha de llegir com a tal, no com un llibre històric.

El vessant més documental, que arranca un poc abans de la Guerra Civil, té el religiós i arqueòleg Gonzalo Viñes Masip com a protagonista principal, un personatge que trobareu també referenciat com Gonçal Viñes. No és cap disbarat, perquè tenia sensibilitat valencianista. Amb tot, en la novel·la es manté el nom en castellà perquè signava així els seus treballs i per una qüestió de versemblança. A grans trets, es conta la seua història, que no avançarem, pels lectors que no són de Xàtiva o no la coneixen, posant en joc personatges que existiren realment amb uns altres ficticis.

Un treball amb un vessant documental en el qual ens ha ajudat l’historiador Salvador Català. I un relat amb el qual fems alts gegantins en el temps, per anar a fragments paral·lels totalment ficcionats, que ens parlen dels nostres avantpassats remots. Històries dures amb punts de relació i fricció que el lector anirà descobrint.

La mirada del Neandertal, que té una magnífica coberta obra de Júlia Moscardó, es pot aconseguir amb el preu simbòlic d’un euro presentant el cupó que apareix en el diari Levante-EMV. O per 4,50 euros sense cupó. El 6 de juliol tornarà a aparèixer en el diari Información, perquè els lectors de les comarques del sud també podeu adquirir-lo.

2 Comentaris

  1. Miguel Ríos

    Només una correcció: repeteixes vàries vegades “neardental” quan es “neandertal”. Una salutació.

  2. X. Aliaga

    Gràcies, Miguel, ja està corregit. Molt agraït