Una casa del centre històric de Xàtiva, a la Plaça Bonaire, es va ensorrar fa uns dies. Una notícia que no ha alçat polseguera perquè, sortosament, no va haver desgràcies personals.

I també és prompte per determinar per què es va caure un sostre i va provocar danys en l’immoble i en les cases properes. No es tractava d’edificis abandonats, la qual cosa sempre genera debat sobre la cadena de responsabilitats. Però ha mancat control i recursos per fer-lo.

La casa estava habitada i, vista des de fora, en bones condicions. Les famílies afectades estan reallotjades. Caldrà retirar les nombroses escombraries i fer la reconstrucció. Expedient més o menys tancat. En uns dies amb tants esdeveniments, poca gent farà un pensament sobre el tema. A una altra cosa. L’error de sempre.

Quan el canvi de govern del 2015, el nou Ajuntament va presentar per a optar a fons FEDER europeus “Estratègia-DUSI (Desenvolupament Urbà Sostenible i Innovador)”, un document de planificació per al període 2016-2020 de recuperació d’un centre històric degradat i que anava perdent població, 600 persones menys en el període que va del 2005 al 2015. Una revitalització que en una ciutat com Xàtiva devia ser estratègica. Els fons europeus no arribaren. I quatre anys després, malgrat els fons estatals, autonòmics i locals, no sembla que s’haja avançat molt: el centre històric continua sent una zona envellida, degradada, amb problemes de convivència, mobilitat i saturació acústica. Amb edificis a punt de caure. A l’entorn de la Plaça del Mercat la ciutat s’hi amuntega sorollosament els caps de setmana. Després, el buit.

El parc immobiliari envelleix i no resulta fàcil trobar persones que el mantinguen. Cal habitants. Però les inversions necessàries per recuperar una casa antiga són inassequibles: el mes de maig passat s’ingressaren del Pla Estatal Arru 325.000 euros a repartir en 26 actuacions. Facen la divisió. Per no esmentar les peticions que van quedant fora. O les caríssimes actuacions integrals. Mentrestant, van tancant botigues i van caient cases. És el principal problema de la ciutat, no la manca de dotacions esportives. Però no sembla que s’haja pres consciència de la magnitud de la tragèdia.

Fotografia: Perales Iborra

Publicat al diari Levante-EMV, 26-10-2019)

Els comentaris estan tancats.