“I això de Xàtiva, com quedarà?”. Quan enmig d’alguna conversa sobre les eleccions municipals els meus col·legues em pregunten pels resultats electorals xativins, em faig el mateix interrogant. Perquè el pronòstic és reservat.

La que havia estat en 2015 una enquesta bastant eficient de l’IES Josep de Ribera, el 2019 calia agafar-la amb pinces. No perquè el treball estiguera mal fet, sinó perquè hi havia dos factors de distorsió que no podia avaluar el sondeig: la irrupció no recollida de Vox i, bàsicament, la disgregació del vot valencianista en Compromís i Plataforma per Xàtiva (PPX).

Si agafem aquella enquesta (que obria dos escenaris de govern: l’actual, amb matisos, o una aliança PSPV-PSOE i Ciutadans) i creuem les dades amb el vot a Xàtiva en les recents eleccions autonòmiques i estatals, els socialistes són sempre la força guanyadora: 38,5% (Ribera), 25,6% (autonòmiques) i 28,64% (estatals). Una forqueta de 7-9 regidors podria ser el resultat final.

Els resultats de Ciutadans són també molt estables i auguren un creixement important: 13,4 (Ribera), 16,6 (autonòmiques) i 17,45 (estatals). Un vot de marca que els situaria, al meu entendre, amb 3-5 regidors. Un pacte PSPV-PSOE i Ciutadans no està ni en l’agenda autonòmica ni el l’estatal, però els números donaran amb tota seguretat.

D’altra banda, el comportament sòlid d’Unides Podem en autonòmiques (8,59%) i generals (16,39%), confirmen que els 4 regidors que li assigna el Ribera a Xàtiva Unida (21,2%) són quasi segurs i podria ser algun més. Si socialistes i esquerrans, que han tingut un mandat mogut i gens empàtic (ja sabreu perdonar l’eufemisme) foren capaços de seure, aquesta seria l’altra opció de govern.

Perquè em fa l’efecte que el 19,79% de vots que Compromís va obtenir a Xàtiva en les autonòmiques, són ambigus. El 2015 el percentatge va ser fins i tot més gran (23,81%), però no tingué el mateix correlat en les locals. I en l’enquesta del Ribera, la bronca interna ja passava factura: 6,7% i un regidor. Això sense incloure la irrupció de PPX. La marca beneficiarà Compromís o la candidata la plataforma? Si una de les dues parts concentra vot, salvarà els mobles. Si reparteixen votants valencianistes, ho tindran magre.

Restarien entre 3-6 regidors per assignar, que m’atreviria a dir que es distribuiran entre PP i Vox, amb un discret avantatge per als populars. Almenys això és el que indica el vot de generals i autonòmiques. Una collita aparentment insuficient de la dreta i l’extrema dreta per formar govern amb Ciutadans.

Aquesta és la teoria. Però el pa no s’acabarà de beneir fins el dia 26 de maig a la nit.

Roger Cerdà. Fotografia: Facebook Oficial

Publicat al diari Levante-EMV, 11-05-2019)

Els comentaris estan tancats.