Aquest dissabte dia 2, a Sueca, tinc la satisfacció de participar en una moguda singular, una trobada per parlar de la música feta al País Valencià (“Música en moviment, història del rock valencià”) amb la companyia de Josep Nadal, el motor de La Gossa Sorda, i Pablo Sánchez i Josep Panxo, dels gandiencs La Raíz, una de les formacions fonamentals de l’actualitat.

L’acte estarà moderat pels periodistes Hèctor Sanjuan i Antoni Rubio, autors de l’essencial Del Sud. El País Valencià al ritme dels Obrint Pas. Una xerrada oberta al públic que ens servirá per traçar una panoràmica de l’evolució de la música popular al País Valencià, no sols en la nostra llengua. Un recorregut que ens ha dut, des dels pioners fins ara, a tenir bandes com Zoo, Aspencat o els mateixos La Raíz en la primera filera de les propostes estatals de caire combatiu. Sense oblidar l’aportació de projectes d’unes altres escenes, com Smoking Souls, Senior i el Cor Brutal, BetunizerLa Habitación Roja o Niño de Elche. Com tampoc podem obviar el treball fet des de la cançó d’autor o el folk, més minoritàries però també primordials.

La meua intenció, més que traçar una panoràmica que seria llarga i prolixa, és la de contar algunes curiositats i contestar els interrogants dels moderadors i del públic. Avançant que tal vegada ha arribat el moment del mestissatge de veritat, de traure la música el valencià del seu gueto, per molt luxós que siga ara mateix, i fer interactuar i enriquir la música amb altres escenes i idiomes. I que arriba el moment de crear estructures el més professionals possibles per no dependre dels canvis en l’administració. Tot i que ningú no negarà que el darrer canvi ha ajudat. Matisos i perfils que formaran part de la conversa a múltiples bandes. També farem esment als grans pioners d’aquesta història, de Raimon i Al Tall a Remigi Palmero, Juli Bustamante o Obrint Pas.

El grup El rap de Frida, un dels grans emergents, tancarà l’acte, organitzat pel suplement Arts del diari El Mundo, l’Ajuntament de Sueca i Sona la Dipu amb el patrocini de Caixa Popular. La taula rodona, xerrada o com volgueu dir-li, serà el preludi de la final de Sona la Dipu, amb els finalistes i un cartell final espaterrant: Zoo, Oques Grasses i La Raíz.

Els comentaris estan tancats.