L‘any 2004, el departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant encetava el cicle ‘Escriure el País’, una iniciativa que convidava a escriptors i escriptores a fer la seua visió a través d’una narració que després era publicada en el suplement Quadern del diari El País. Més d’una dècada després, aquell cicle, que incloïa xarrades en el mateix centre universitari, ha adoptat la forma d’un llibre, Escriure el País, que es presenta aquest dijous a València.

Mirades sobre el territori basades en records d’infantesa o joventut, literaturitzats o, fins i tot, poetitzats. Que adopten la forma de relats que escarben en els nostres episodis històrics, en el passat àrab, en la conquesta de Jaume I, la Guerra Civil o una transició a la democràcia fallida en molts aspectes. Enfocaments diversos perquè, en acabant, també han estat molts i molt variats els autors i autores que hi van participar.

Així, la nòmina va incloure, al llarg del temps, Pasqual Alapont, Manel Alonso i Català, Manel Joan i Arinyó, Manuel Baixauli, Adolf Beltran, Francesc Bodí, Vicent Borràs, Esperança Camps, Bernat Capó, Toni Cucarella, Martí Domínguez, Vicent Josep Escartí, Josep Franco, Manel Garcia , Joan Garí, Rafa Gomar, Joaquim Gonzàlez-Caturla, Francesc Gisbert, Pepa Guardiola, Albert Hernández, Dolors Jimeno, Josep Lozano, Urbà Lozano, Carme Manuel, Carme Miquel, Anna Moner, Àngels Moreno, Teresa Monroig, Lliris Picó, Josep Piera, Raquel Ricart, Encarna Sant-Celoni, Xavi Sarrià, Isabel-Clara Simó i Vicent Usó. La meua modesta aportació es titulava “Séquies, lledoners i camps sense porteries” i era una immersió en la infantesa, en l’arribada al País Valencià des de Madrid, en els primers anys a Xàtiva. O les impressions sobre l’Horta i el barri del Cabanyal.

Comptat i debatut, aportacions recollides en Escriure el país, un volum publicat per Onada Edicions amb l’edició d’Isabel Marcillas, Anna Esteve i M. Àngels Francés. L’al·licient del llibre és tenir agrupades totes aquelles visions en un sol volum que espere que us serà grat de llegir. La presentació a València tindrà lloc aquest dijous, dia 9 de juny, a les 19,00 hores, en la seu a València del sindicat Intersindical (Juan de Mena, 18). L’editor d’Onada Salvador Vendrell i la professora Marcillas explicaran la interessant gènesi i confecció del volum i faran cinc cèntims de les aportacions. Un dels llibres col·lectius més complets i diversos dels darrers temps.

Els comentaris estan tancats.