Xàtiva, finalment, no serà capital cultural valenciana. Ho serà Alzira, en la categoria de ciutats en la qual competia la capital de la Costera. I també Aielo de Malferit en l’apartat de poblacions de menys de 5.000 habitants. Es tracta d’un pal important perquè semblava que ja tocava. No ha estat així.

Una vegada confirmat el fet, s’han produït les litúrgies esperables, les lamentacions i les crítiques de l’oposició. Les sospites sobre padrins i equilibris. Totes aquestes coses absolutament previsibles que no comentaré perquè qui signa aquestes ratlles va coordinar la capitalitat cultural de Sagunt i Potries l’exercici 2018-2019. I no em sembla adequat. Però de la mateixa manera que, d’haver arribat el cas, m’haguera agradat posar al servei de la meua ciutat l’experiència adquirida en la capital del Camp de Morvedre i en la dinàmica Potries, sí que puc fer alguna reflexió constructiva.

Què s’ha perdut? La capitalitat cultural té una visibilitat més aviat precària, no és el gran factor de projecció que podria ser i que encara no és, amb això no ens hem de fustigar. Però alhora és una oportunitat gran perquè l’administració valenciana posa a disposició de les capitals un gran nombre de recursos culturals que es poden aprofitar o no en funció dels espais físics i dels recursos humans i tècnics. I és un complement a una programació prèvia planificada des dels ajuntaments que ja ha de ser poderosa: a Sagunt, de vegades, costava trobar l’encaix perquè l’oferta preexistent ja ocupava gran nombre de dates i espais.

El que vull dir amb això és que més enllà de padrins i equilibris polítics, ha d’haver dinàmiques de creixement prèvies. Amb la dificultat que suposa competir amb ciutats més poblades i amb més recursos econòmics, amb estructures tècniques i humanes en l’àmbit cultural molt dotades. Conec algunes de primera mà i juguen en una altra divisió. L’incomparable patrimoni de la capital de la Costera té un paper en matèria turística, però ací s’està parlant d’una altra cosa, d’una potència de foc que no tenim encara. Que s’ha de crear amb convicció política (de totes les forces), de la mà de la societat civil i amb la complicitat de la ciutadania. Un projecte col·lectiu per suplir altres mancances. Per ací plora la criatura.

 

Fotografia: Xàtiva Turisme

Publicat al diari Levante-EMV, 06-11-2021)

Els comentaris estan tancats.