Diàleg apòcrif sobre el dia que un prestigiós il·lustrador va presentar el cartell de la Fira d’Agost de Xàtiva. I va passar el que era previsible.

– He vist en Facebook que t’agrada el cartell de la Fira d’Agost.
– Sí. Em sembla bonic, evocador, modern. I no és el de sempre.
– Home! Un cartell de Fira que no té la botija, el palmito i el garrot, no és un cartell de Fira… Sembla el del carnaval de Venècia.
– Alguna vegada havíem de canviar. Ja posats, fem un logotip que tinga tot això i el deixem per sempre. No caldria encomanar cartell.
– Tampoc és això. És que no veig a Xàtiva per cap lloc. Ja posats, m’agrada més el de Javier Mariscal del Felip V cap per avall. I mira que era lleig!
– Sol passar. Criticar el cartell és una gran tradició firera. Després es mira amb més estima…
– A tu també t’agradava?
– Potser no era preciós, però projectava la ciutat. Incloïa un símbol que tothom fora de la ciutat sabia que estava relacionat amb Xàtiva.
– Més al meu favor. Ara, ni això.
– Sí, però és una altra mirada. I l’ha fet Paco Roca, un il·lustrador i dibuixant molt conegut, que està en el zenit de la seua carrera. Això també serveix per vendre la Fira en l’exterior.
– Bé, no ho sé. Però calia gastar-se 6.000 euros?
– Trobe que són 2.000, però no discutirem per això. A mi em sembla un luxe que un artista així, amb el seu renom, faça el cartell.
– El podria haver fet algú de Xàtiva per menys de la meitat.
– Amb botija i garrot.
– Clar que sí. I palmito! Jo és que sóc molt de Xàtiva. La Fira és l’esmorzaret amb ou i sardina, anar a les albaes, comprar el garrot als xiquets, anar a per la botija… I s’ha de saber per fer el cartell.
– La Fira són moltes més coses. Cal renovar el discurs, fer canvis.
– A mi els canvis… És com la reina de la Fira: veges tu quina necessitat hi havia de remoure això. S’havia fet tota la vida!
– Durant el franquisme i quan governà el PP. Tota la vida…
– No emboliquem la troca! Parlàvem del cartell. I el garrot és el garrot. Si almenys haguera posat un palmito i no una guitarra!
– Trobe que és un llaüt. És perquè el cartell té un aire medieval.
– El que siga, collons! És que els culturetes sou de por!
– Ha d’haver de tot.

(Publicat al diari Levante-EMV, 08-07-2017)

Els comentaris estan tancats.