Uns quants fets dels darrers dies han servit per acabar amb la llegenda urbana que diu que els polítics de la resta de l’Estat espanyol no ens tenen en consideració als valencians. No sols no és veritat, sinó que, fins i tot, Ontinyent i Xàtiva han acaparat els focus i l’atenció estatals. La capital de la Vall d’Albaida perquè apareix a les converses telefòniques entre l’ex-president de la Comunidad de Madrid, Ignacio González, i l’ex-president valencià Eduardo Zaplana.

És cert que el context no és molt bonic: una conversa molt dubtosa, de coses de corrupció, amb un llenguatge barroer («Yo le digo: ‘A ver, venga usted para acá, ¿Cuál es la plaza que le toca? ¿Onteniente? A tomar por culo a Onteniente y aquí que venga el titular, que ya me las apañaré con el titular, coño»). Però vés per on, podia haver esmentat qualsevol altra ciutat. I no ho va fer: va dir Ontinyent. “Onteniente”, per ser més exactes. No és fàcil aparèixer als informatius: algú hauria d’enviar-li flors a la presó.

Uns dies abans, a més, Susana Díaz, la presidenta d’Andalusia i aspirant a liderar el PSOE, feia a Xàtiva un míting molt lluït i molt ple de militants vinguts en autobús de molts llocs. Acte de la vella escola. Allà estava el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els joves alcaldes Roger Cerdà i Jorge Rodríguez. 800 persones. Un èxit. De nou, molts imatges i molts informatius. Els valencians existim, més que siga per parar la catifa i aplaudir.

Els més primmirats pensareu que d’acord, que sí, que internament l’acte estaria molt bé, però que en el parlament aquella anà a la seua i defensà, en els nostres nassos, que el corredor mediterrani, com el seu propi nom indica, ha de passar per Madrid sí o sí. O, el que és el mateix: ha de tenir dos ramals, la qual cosa posa pressupostàriament en perill el que a nosaltres (els valencians) ens interessa. I suposem que tampoc no estaran molt contents en Compromís, a qui Díaz ha acusat de ser una «izquierda inútil». I és curiós, tractant-se del partit que governa colze a colze amb el seu soci, Ximo Puig. Però ja sabeu com és la política, que aquestes coses es diuen sense pensar, a la babalà. Xicotets detalls. No res. Els valencians tornem a ser el centre d’atenció, amb Xàtiva i Ontinyent en la primera filera. Què més li podem demanar a la vida?

Publicat al diari Levante-EMV, 29-04-2017)

Fotografia: ComarcalCV

Els comentaris estan tancats.