Com i quan algú decideix ser escriptor? A quina edat? Quina és la motivació? És un bon tema: escriure sobre el moment en què algú comença a escriure. Si estirem del fil, tal volta podrà eixir una novel·la. De primeres, necessitem un personatge jove, perquè, normalment, l’impuls sorgeix quan encara és incipient la nostra experiència lectora. A aquell xicot li posarem de nom Nèstor, posem per cas, estudiant de batxillerat aparentment normal però amb una dèria que el diferencia de la resta dels seus amics o companys: escriure històries. Amb elles viatja en el temps i en l’espai, literalment, i s’oblida d’una família, la seua, en procés de descomposició.

Viatges sense companyia, sense complicitats, ni tan sols familiars. Fins que un dia, irromp en la seua vida Irina, una enlluernadora jove russa aficionada a la lectura, amb una història colpidora als muscles i que és la viva imatge que Nèstor havia imaginat per a un dels seus personatges de ficció. Entre ells brollarà un sentiment fet de complicitats vitals i literàries, de mitges veritats i, per sobre de tot, de secrets. Perquè el passat d’Irina i de la seua enigmàtica mare, marcarà a foc la relació.

De tot això i d’algunes coses més va El neu nom no és Irina, la nostra nova novel·la que eixirà el proper 25 d’abril editada per Andana. Història d’iniciació, però també de frec entre realitat i ficció, amb diverses capes superposades que el lector va descobrint. Un llibre amb protagonistes joves però, així ho espere, a prova d’etiquetes. Perquè els lectors, abans que joves, madurs o vells, són això, lectors, capaços d’identificar-se amb històries i personatges diferents i de tota edat i condició. Una lliçó, la de no deixar-se guiar per apriorismes sobre el tipus de receptor, que he aprés de les meues anteriors novel·les.

11 Comentaris

  1. El nom d'Irina m'agrada, i el títol escollit crec que atrapa. Felicitats, i molts d'èxits, el tindré ben present.

  2. Lev O'Leory

    Senyor Aliaga,
    Sent haver-li de dir que no m'agrada gens la coberta, què hi farem! De tota manera, potser és perquè he tingut el privilegi de llegir el seu manuscrit, que em va agradar molt. Crec que serà un èxit, perquè hi poden entrar i trobar coses tant els lectors grans com els jóvens.
    L'enhorabona i molt sort!

  3. Gràcies, Gemma. Crec que t'agradarà.

    Benvolgut Lev, no ho havíem xarrat, però un dia parlaré sobre un model que em va inspirar, la pel·lícula Rango, un film amb moltes capes i claus de visió segons les diferents edats.

    I sobre la coberta, crec que està vosté en franca minoria, però vaja, aquestes coses són sempre opinables. Gràcies i salut!

  4. Senyor Aliaga, podria vosté comentarme com s'inspirà per escriure aquesta magnifica novela que ja he llegida?
    Estic fent un treball sobre el llibre.
    Grácies.

  5. Anònim

    Senyor Aliaga,
    Soc una alumna del col·legi Misteri d'Elx i ens van mandar aquest llibre fa unes setmanes. He de dir que es un llibre molt complet i el que més m'agradat ha sigut els diferents temes introduits pels relats que escriu Nèstor, molt original.
    Enhorabona per aquest bon llibre!

  6. Moltes gràcies, celebre que t'haja agradat. I especialment em fa il·lusió que esmentes els contes de Nèstor, és un part de la que estic content.

    Dóna les gràcies de la meua part també al professor o professora que ha recomanat el llibre.

  7. sabina sendra marco

    Xavier, sóc una professora de secundària i m’han atrapat els teus comentaris i, per aquest motiu, voldria recomanar-la com a lectura trimestral als meus alumnes. Podries aconsellar-me per a quina edat seria (estava pensant per a 4t ESO o 1r Batxillerat). I també preguntar-te si és possible la teua visita al centre

    Moltes gràcies

  8. Xavier Aliaga

    Hola Sabina, gràcies a tu. Les edats que em comentes em semblen adequades, però està funcionant bé en tots els trams. Per a batxillerat podries plantejar ‘Vides desafinades’, que és una novel·la que pot agradar també, més adulta.

    Una salutació ben cordial!