S’acosten les eleccions municipals i pel que fa a Xàtiva, de moment ens movem en terrenys més o menys previsibles. Però l’escenari polític estatal s’ha mogut i això pot tenir repercussions en l’àmbit local.

Roger Cerdà, l’alcalde socialista, encapçalarà la candidatura del PSPV-PSOE. Hui mateix, Miquel Lorente serà proclamat com a candidat de Xàtiva Unida, una plataforma que, amb quasi tota seguretat, aglutinarà el votant tradicional d’Esquerra Unida i el de Podem, la qual cosa ja va passar en la convocatòria anterior i explicava els imponents resultats de la candidatura. Altrament, el PP ha resolt la qüestió del lideratge ratificant Maria José Pla, el premi a haver donat la cara externament, com a cap de l’oposició, i també internament, en circumstàncies convulses per a la formació i conegudes per tothom.

Compromís i Ciutadans, per la seua banda, aclariran en un futur pròxim quines seran les seues apostes, una qüestió trobe que més fonamental per als valencianistes, que han de presentar un recanvi a Cristina Suñer i tancar, si poden, una situació interna complicada els últims temps.

Se sol dir que en les eleccions municipals els caps de llista són fonamentals, que l’elector vota a les persones, més que a les sigles. I que una bona xarxa de candidatures municipals serveix per alimentar el vot autonòmic, més que a l’inrevés. Aquest factor continuarà jugant el seu paper, indubtablement, però l’escenari polític s’ha mogut radicalment. Com en poques ocasions, la política estatal (més que l’autonòmica), podria ser un ingredient decisiu que, en el cas de Xàtiva, es podria traduir en la presentació d’una candidatura de Vox. Ni tan sols calen lideratges cridaners o llistes potents: hi haurà un vot a la sigla, exercit sobre claus que no tenen a veure (o no del tot) amb la gestió del tripartit xativí.

Això podria restar suports a PP i Ciutadans, però amb la dreta molt mobilitzada no es pot descartar que hi haja pastís per als tres. Si això passa, si Vox supera la barrera del cinc per cent, la qual cosa no sembla tan desgavellada, podria haver un gir electoral. Per evitar-ho, l’esquerra necessita una mobilització també molt important, incentivar i seduir els votants. Com? Aquest hauria de ser el debat fonamental les setmanes i mesos vinents.

Publicat al diari Levante-EMV, 05-01-2019)

Els comentaris estan tancats.