L’artista Toni Espinar és un individu amb talent. I amb una idea molt clara pel que fa al que s’ha de fer amb aquell talent, sobretot en el seu vessant com a muralista: agitar, bufetejar, suggerir. Moure al pensament i la reflexió. El seu és un discurs potent, provocador. Brillant en la presentació formal i gens complaent en el missatge. Directe. Restes del seu passat punk, combatiu. Amb aquestes cartes de presentació, Espinar ha esdevingut un referent del muralisme al País Valencià, a l’Estat i a Europa.

 Malauradament, en aquest lluminós però trist, en el fons, racó del nostre petit món, encara no hem estat capaços de traure’ns la caspa de sobre dels muscles. Campa la intolerància, el fanatisme religiós, el discurs feixista. I aquella capa de merda seca i resistent es va traduir en ridícules crítiques a un mural d’homenatge a Alzira, molt menys incisiu i pertorbador que moltes de les seues obres. El pecat: una dona nua amb el sexe tapat per l’escut de la ciutat. I a prop d’una església! Tan abjecta obra fou mereixedora d’una patètica campanya del PP alzireny atiada des de sectors igualment conservadors i retrògrads.

I havia de passar el que ha passat. Fa uns dies, el mural fou malbaratat amb unes pintades de simbologia nazi. Perquè no hi haja dubte possible entre els lligams del feixisme amb la ideologia retrògrada d’alguns. Les casualitats no existeixen: sense la campanya prèvia, no hagueren existit les pintades. Els retrògrads han atiat als necis, els han donat corda, els han proveït de discurs, per lamentable que siga. I encara hi ha qui sosté que les pintades estan molt malament però que, en el fons, el mural d’Espinar això i allò, i es podria haver evitar per no violentar les sensibilitats. I etcètera.

Persones com Toni Espinar fan el món més habitable. Ens ajuden a raonar al mateix temps que porten l’art a racons insospitats. Però la burrera dels intolerants no el farà callar. Ben al contrari: coneixent-lo, li servirà de motivació per continuar amb el que està fent. I que siga per molts anys.

2 Comentaris

  1. Alejandra

    Persones amb el talent den Toni hi han poques. Un autèntic atemptat amb lajut dels que ens han desucat
    Anim Toni!!

  2. XAVIER ALIAGA VILLORA

    És cert, és una persona de molt de talent que no es mereix això.