La barbàrie de l’extermini nazi ens va tocar de ben a prop. Fins i tot en el nostre entorn més immediat. Fem un recordatori de les víctimes més properes del camp de Mauthausen a través de la nova edició del seminal llibre de Montserrat Roig Els catalans als camps nazis.

Eduard Pérez García (Anna), Vicent Martínez Pardo i Antoni Saló Gómez (Bolbait), Vicent Albuchec López i Bernabé Villanueva Galdon (Quesa), Vicent Puig Fayós (Xella), Antoni Moreno Ballester i Francesc Pérez Colomer (Canals), Bernabé Esteve Chafer i Jaume Sánchez González (Llanera), Daniel Pla Carreras (Moixent), Vicent Soriano Giménez (Torrella), Rafael Barberà (Vallada), Ramon Amat Carol, Vicent Colomer Vila, Ricard Chafer Daroca, Josep Francesc Vidal, Rafael Perelló Tormo (Xàtiva), Josep Moll Majarler (Aielo de Rugat), Baptista Navarro Gimeno (Castelló de Rugat), Rafael Donat Vidal, Francesc Santamaria Tortosa, Vicent Saiz Micó, Rafael Torró Garrigós i Gonçal Urena Doval (Ontinyent), Francesc Arqués Argulés i Bru Cloquel Pallàs (Ràfol de Salem).

Aquest és, segurament amb errades d’anotació o transcripció totalment comprensibles, ateses les circumstàncies, el llistat dels vint-i-set morts al camp de concentració de Mauthausen corresponents a les nostres comarques. Una llista que figura en el seminal llibre de Montserrat Roig Els catalans als camps nazis (Edicions 62) tornat a editar fa uns dies i en el qual la gran escriptora i periodista catalana, prematurament desapareguda, va estendre l’abast del seu estudi també a valencians i illencs. Convé tornar a recordar aquesta història: a més dels jueus i unes altres minories, ètniques o polítiques, milers d’espanyols foren deportats als camps nazis amb l’aquiescència pràcticament segura del règim franquista que havia guanyat la Guerra Civil.

El llistat impressiona: que hi haja vint-i-set morts d’aquesta zona tan sols en aquell camp fa una idea de la magnitud d’una bestiesa que va tocar també a les nostres portes. Tres quarts de segle després, convé que aquests noms no caiguen en l’oblit. Convé que les noves generacions coneguen aquestes històries. Per això llibres com el de Montserrat Roig, malgrat el dolor i l’estupefacció que provoquen, continuen sent necessaris. Ho eren en el moment de la publicació. I més encara, quan els remors de la barbàrie són tan llunyans que sembla que aquells fets no existiren mai.

Alliberament de Mauthausen, fotografia de Francesc Boix

Publicat al diari Levante-EMV, 16-11-2017)

Els comentaris estan tancats.