A falta d’unes altres eines demoscòpiques professionals, l’enquesta de l’IES Josep de Ribera, feta pels alumnes sota el guiatge del departament de Geografia i Història, continua sent el termòmetre més fiable per polsar la realitat política de Xàtiva. Treball que, a un any de les eleccions, dibuixa un panorama, amb matisos, semblant a l’actual. Passa que, sovint, els matisos ho són tot.

Primera sorpresa, o no tant: el PSPV-PSOE de Roger Cerdà mantindria l’alcaldia i repetiria resultats, amb deu regidors, a un de la majoria absoluta. Els socialistes consolidarien un votant fidel i fins i tot augmentarien suports, però l’enquesta també detecta el descontent per la gestió de quasi dues legislatures, amb el desastre de l’aigua en el centre històric com a un dels problemes principals.

Mentrestant, a Xàtiva Unida no li prova en absolut l’oposició. Governant, fins i tot en una legislatura amb molt de desgast per les bronques amb els socialistes, va obtenir el 2019 molts bons resultats de nou. Ara, els cinc regidors quedarien en tres o quatre. La coalició, amb Amor Amorós de cap de cartell després de la retirada de Miquel Lorente, podria tenir malgrat tot la clau de la governabilitat després de la previsible desfeta de Ciutadans, desapareguts de l’ajuntament.

Una variable que estarà en funció del retorn de Compromís al consistori, que segons l’enquesta seria ajustat. Si els de Ferran Minguet obtenen un regidor, els valencianistes podrien també condicionar el govern. I Cerdà triar soci (o socis). Així les coses, estaria bé que uns i altres ensenyen les cartes perquè els votants progressistes sàpiguen quin és el pa que s’hi dona. No ho faran, per descomptat. En tot cas, la ciutat necessita un nou impuls, amb l’esquerra tibada i activa. En el carrer i en les institucions.

I és cert que la dreta torna a ascendir en Xàtiva, però el PP, tot i una pujada significativa que la convertiria en segona força (la lògica diu que aquesta hipòtesi té sentit), estaria lluny de la capacitat de governar. Entre altres coses perquè la molt previsible irrupció de VOX en l’ajuntament -cap ciutat important se’n lliurarà aquest viatge- serà molt limitada, a priori. La capital de la Costera podria esdevenir una illa ideològica. En uns mesos ho veurem.

Roger Cerdà. Fotografia: Perales Iborra (Levante-EMV)

(Publicat al diari Levante-EMV, 19-06-2022)

Els comentaris estan tancats.